София 1000, ул. "Дякон Игнатий" 9
Телефон: 02 / 930 09 10
Факс: 02 / 930 09 20
E-mail: bma@marad.bg
Website: www.marad.bg
  Начало » Архив » 2014 г.

29.01.2014 Министър Данаил Папазов откри Петата партньорска среща по проект ADB
Голям размер

 

Пълна подкрепа на мултимодалния транспорт заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията к.д.п. Данаил Папазов при откриването на  Петата партньорска среща и  заседание на Съвещателния комитет на проект  ADB („Мултимодална платформа Адриатическо море/река Дунав/Черно море”) на 28 януари в София.

Представителят на Водещия партньор от администрацията на регион Фриули-Венеция Джулия, Италия призна, че повече от десет години работи по такива проекти, но за първи път министър на транспорта оказва такова внимание да открие среща на партньорите и подчерта, че това е доказателство за значимостта и убедеността на българското правителство за ползата от резултатите на този проект за развитието на мултимодалните превози в региона.

Министър Данаил Папазов заяви, че през следващия програмен период са залегнали за изпълнение проекти, които ще осигурят по-добри връзки на пристанищата с другите видове транспорт. Така например, модернизацията на жп линията Русе – Варна ще позволи създаването на интермодална логистична верига „море – железница – река”, свързвайки Черно море и река Дунав. Рехабилитацията на  ж.п. линията Пловдив – Бургас, която в момента се подготвя,  ще свърже двете ни черноморски пристанища с железопътния транспорт.

ADB Multiplatform, по който ИА "Морска администрация" е партньор, е международен проект с регионално значение, съфинансиран по Оперативна програма за транс-национално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”. Водещ партньор е администрацията на регион Фриули-Венеция Джулия, Италия.

Основната цел на проект ADB Multiplatform е насърчаване развитието на алтернативни транспортни решения, с фокус върху мултимодалните превози от пристанища на Адриатическо море, река Дунав и Черно море към вътрешността на региона. 43 са партньорите по проекта.  От българска страна освен ИА „Морска администрация” участват „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Българска търговско промишлена палата. Асоциираните партньори са 17 ( в т.ч. Търговско – промишлена камара Пловдив и Областна администрация – Смолян) , а партньорите – наблюдатели са  3.

 


© Изпълнителна агенция "Морска Администрация"
2006 Всички права запазени